Sunday 17 May 2015

Söndag

Hade tänkt en kortare högmässa denna söndag. 7.30 i St. Alphege's brukar ta en timme. Sharp!

Men idag var det inte tänkt så. Högmässa, konfirmation, 'licensing of Lay Ministers', 'licensing of Parish Council', 'licensing of Church Wardens'.

Ändå gick det relativt snabbt. Biskop (suffragan) Nkosinathi predikade i och för sig ganska länge. Han hade varit i Rom på möte med ARCIC (the Anglican-Roman Catholic International Commission) och berättade en del om detta. Går att läsa mer på denna länk. Eller i en bloggpost jag skrev för något år sedan. Kommer här.

När biskopen hade pratat färdigt om ARCIC (i predikan) sa han:
Fast det var inte det här jag skulle predika om.
Så lär jag studenterna att de inte ska göra!

Biskopsfunktionen i Anglikanska kyrkan är något anorlunda än i vår Svenska kyrkan. Under konfirmationen satt biskop Nkosinathi på en stol mitt fram i kyrkan (som en tron) och så kom konfirmanderna fram, två och två. Biskopen smorde dem med olja och la händerna på dem.

Ändå gillar jag formen. Inga förhör, inga redovisningar. Det enda var att de skulle avsvärja sig allt ont och tro på Gud.

När den lokala kyrkoherden, Janet Trisk, presenterade det blivande kyrkorådet sa hon bara:
They are all communicants in good standing.
Det betyder att de går till nattvarden och att det är ordning på dem. Det kan ju räcka!

Jag gillade också uppmaningen till de fyra kyrkvärdarna. De ska, sa biskopen, stödja sin kyrkoherde. Men om hon får problem eller ställer till problem, måste de genast höra av sig till biskopen.

Det är alltid nyttigt att besöka andra samfund. Även om gudstjänsten blir något längre än avsett. (Hur som helst tog den bara 1 timme och 45 minuter, vilket är mindre än våra lutherska gudstjänster, som sällan tar mindre än 2 timmar).
Glädjande nog var det både vita och svarta ungdomar. Annars verkar det vara
mest äldre vita och yngre svarta i Anglikanska kyrkan.
Lay ministers. Bra idé! De gör mycket men leder aldrig mässan. Kan dock gå med sockenbud.
Kyrkorådet. En del av dem är 'lay ministers'.

No comments: