Tuesday 13 January 2015

Tjugondag Knut

Dukar och bonader tar inte så stor plats men skapar trevnad.
Så var det dags igen. Det har gått 20 dagar sedan juldagen. Eller sju dagar sedan trettondedag jul. Julens efterfirningstid är över. I vårt hem plockar vi undan juldukar och julpynt. I år går det fort. Vi tog inte med oss så mycket till Sydafrika denna gång. Mest dukar!

Det egentliga skälet att julen avslutas just denna dag är att den ursprungliga juldagen, 6 januari, har en så kallad oktav. Så idag är det alltså åttondedag Trettondag Jul.

Dessutom har vi dansat ut granen. Fast inte riktigt, för granen, som inte är en gran utan en tuja, är planterad i en kruka. Det närmaste vi kommer att slänga ut granen är nog att plantera den i trädgården.

Kyrkoårets växlingar, som sätter avtryck i hemmiljön – det gillar jag. Kan vi dessutom knyta olika aktiviteter till de datum, som hör ihop med aktiviteten, gör vi gärna det. (Ibland finns ju skäl att rucka på ordningen. T ex vid resor.)

Denna gång förstärks Tjugondag Knut av att våra julgäster åker hem. Men det är inte för att vi slängt ut dem. De hade gärna fått stanna!


Lite dans kring den avklädda granen fick det bli. I kortbyxor. Varmt denna dag.

No comments: