Sunday 7 December 2014

Sydafrika ber för Sverige idag

Kyrkan ligger på promenadavstånd från vårt hus.
Idag firade vi förmiddagsgudstjänst i en av de kyrkor som ligger i närheten av vår bostad.
Scottsville Presbyterian Church
En av mina kollegor, Prof. Roderick Hewitt, från Jamaica, är präst i församlingen. Den tillhör the Uniting Presbyterian Church in Southern Africa (UPSCA).

Presbyterianska kallas de reformerta kyrkor som växte fram i Storbrittanien efter reformationen. UPCSA är en sammanslagning av dels den kyrka som brittiska (framför allt skotska) immigranter tog med sig till Sydafrika på 1800-talet (Reformed Presbyterian Church in Southern Africa - RPCSA) och dels den kyrka som kom via skotsk mission (Presbyterian Church of Southern Africa - PCSA).

Roderick är visserligen kongretionalist men dessa två kyrkor ligger, åtminstone i Södra Afrika, teologiskt nära varandra.

När hustrun och jag presenterades, berättade jag att Sveriges Kristina Råd (SKR) utlyst bön i alla svenska kyrkor denna söndag. Bön för ett gott samhälle:
Välsignad är du Gud vår Fader, som vårdar din skapelse och förbarmar dig över allt levande. Vi tackar dig för Jesus Kristus, din Son, i vilken din avsikt för varje människa blivit synlig. Genom honom har du väckt vår längtan efter dig och kallat oss till uppbrott, som pilgrimer på vägen genom livet. Tillsammans med hela din kyrka sträcker vi oss mot dig i bön.
Gud, sänd din Ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället – regering, riksdag och oss alla som medborgare. Vi ber om ett politiskt klimat präglat av dialog och respekt, om ett samhälle som värnar alla människors värde och värdighet.
Uppfyll oss med din helige Ande, som du har sänt till vår förvandling, så att vi kan vittna om dig med och utan ord. Uppliva bönens låga i våra församlingar. Besök vårt land med en andlig vår!
I Jesu namn.
Amen.
Roderick bad i förbönen ingående för detta. Med egna ord. Det kändes stort. Den världsvida kyrkan i aktion.

I övrigt var det, som vanligt, lärorikt att fira gudstjänst i ett annat samfund. Som i övriga Sydafrika sjöng vi en del julsånger (trots att det är advent), blandat med övriga lovsånger. Själv väntar jag gärna med dessa till julen bryter in, men som sagt: vi gör olika.

Lovsångsorkestern var inte överlycklig, när strömmen gick efter en timme. Det kallas för ’load shedding’ och beror på att Sydafrika just nu har brist på elström. Under ca: 2 timmar stängs område efter område av, enligt ett rullande schema. (Detta har hållit på ett tag, så vi hade kokat vatten och hällt upp på termos till kyrkkaffe, när vi kom hem).

Det var också nattvard. Även här är det intressant att vara med om andra ordningar. De flesta delarna i gudstjänstordningen fanns med, fast i helt annan ordning. Och vi tog emot brödet och vinet där vi satt. Vinet i särkalkar. På denna punkt är jag av en annan uppfattning. Den gemensamma bägaren, som vi alla dricker ur (eller doppar i) är en stark symbol, som jag ogärna missar. Men återigen: vi gör olika.

Störst av allt denna söndag var dock den världsvida kyrkans gemensamma bön.


No comments: