Friday 5 December 2014

Mandela

Flowers in front of the monument a year ago.
Idag för ett år sedan dog Nelson Rolihlahla Mandela. Låt oss ägna en minut åt eftertanke. Inte minst med tanke på situationen i Sverige. En fråga kunde vara:
Hur skulle Mandela ha tänkt kring situationen i Sverige idag?
Självklart kan varken jag eller någon annan ge ett svar på detta. Vad jag i stället vill göra är att använda Mandelas liv som ett teoretiskt ramverk, för att se på den uppkomna situationen i Sveriges riksdag (som jag menar är ett symptom på djupare problem i det svenska samhället.)


Inte långt från Pietermaritzburg finns ett monument över Mandela som verkligen är värt ett besök. Det har rests på den plats där Mandela greps den 5 augusti 1962.

I det lilla museet, som finns på platsen, sammanfattas Mandelas liv med sex ord:

Character - personlighet
Comrade - kamrat
Leader - ledare
Prisoner - fånge
Negotiatior - förhandlare
Statesman - statsman [sic]
Character - personlighet
Vi har alla fått olika gåvor. Vi är personligheter. Låt oss använda dessa och tacka Gud för dessa. Det gäller inte bara människor, som vi beskriver som goda. Även personer som hyser uppfattningar, som vi inte delar, har fått en personlighet, som använd på rätt sätt, kan vara gemenskapen till nytta.

Comrade - kamrat
Mandela var medlem av ANC. Det var under hela hans liv oerhört viktigt. Om vi ska kunna arbeta för ett gott samhälle, måste vi organisera oss. Rimligen gör vi det i olika organisationer. Det är bra. Men alla organisationer, menar jag, kommer inte att kunna skapa ett gott samhälle, för de har som grundidé att samhället bara är till för vissa.

De så kallade Sverigedemokraterna är en av dessa organisationer. I deras valmanifest står det:
Sverigedemokraterna arbetar för ett Sverige där samhället präglas av en historiskt rotad, gemensam svensk kultur som skapar sammanhållning och solidaritet mellan medborgarna.
Vad skulle Mandela sagt? Jag tror att han skulle skakat på huvudet och tänkt att på denna grund kan aldrig ett samhälle byggas.

Leader - ledare
Ska vi på allvar kunna motverka den ideologi som de så kallade Sverigedemokraterna står för, behövs ledare. Inte först och fraämst ledare som är ’emot’ utan ledare ’för’. Ledare för ett gott samhälle. Sådan ledare finns. Men finns det någon som idag kliver fram i Sverige? Någon som sticker ut? Kanske skulle Tage Danielsson eller Astrid Lindgren, om de levt, kunnat vara sådana ledare.

Eller är det precis tvärtom. Vi kan alla ta vår egen ledarroll på allvar. Mandela blev inte världsberömd på en gång. Det viktiga ledarskapet ägde rum långt innan han nådde ära och berömmelse. Många andra ledare i Sydafrika spelade en lika avgörande roll som Mandela – men blev inte berömda. Ditt och mitt ledarskap kan vara avgörande.

Prisoner - fånge
Kampen för det goda samhället har alltid ett pris. Kanske inte fängelse. Men det är obekvämt att stå upp för mänskliga rättigheter. Även i Sverige. Ville Mandela spendera 27 år i fängelse? Säkert inte! Men han var beredd att göra det, när det krävdes. Vad är Du och jag beredda att offra, ge upp, för ett gott samhälle?

Negotiator - förhandlare
Som jag ser det, är det helt fel att i nuläget förhandla med de så kallade Sverigedemokraterna. De ledamöter i riksdagen som vägrar detta gör rätt. När Mandela (och andra frihetskämpar) kämpade mot Apartheid, fanns det inte på kartan att förhandla med de styrande, som gjorde skillnad på människor, utifrån ras. Men när apartheidregimen höll på att falla, då var det dags för försononing och förhandling.

De så kallade Sverigedemokraterna har idag ingen reell makt i Sveriges riksdag,  om inte de andra partierna ger det till dem. Min uppfattning är att alla de andra sju partierna har del i den uppkomna situationen. Och även del i lösningen. De måste förhandla med varandra.

Statesman – statsman [sic]
Min bön och förhoppning är att den som får talmannens [sic] förtroende att bilda regering efter det extra val som ska hållas i mars nästa år, kliver fram som en ansvarskännande statsperson. Och att de andra i riksdagen också agerar så.

Vid monumentet utanför Pietermaritzburg går det att läsa något som Mandela har sagt:
It always seems impossible until it's done.
Det ser alltid omöjligt ut tills det är gjort.
Det önskar jag att vi i Sverige skulle ta till oss. Det går att bygga ett gott samhälle. Där målsättningen är att alla medborgare får del av det goda. Ett samhälle som också är öppet för att ta emot dem som söker skydd. Eftersom ytterst hela jorden är ett, enda samhälle.

No comments: