Monday 17 March 2014

Svenska kyrkan i Norrköping är Svenska kyrkans minsta pastorat

Nej, stopp nu! Så kan det väl inte vara. Det är ju ett av de största. Kanske till och med ett av de så kallade superpastoraten.

Inte om vi ska tro senaste numret av Kyrkfack (en tidning från Kyrkans Akademikerförbund). I en artikel som återfinns i nr 1/20014 på sidan 4-6 intervjuas pastoratets kanslichef Camilla Ruben och dess kyrkoherde Thomas Wärfman. Visserligen står det att Svenska kyrkan i Norrköping har 82 000 medlemmar. Men mitt i artikeln kan man ändå läsa följande:
Thomas Wärfman tillträdde tjänsten som kyrkoherde för 300 personer den 1 januari …
OK, jag förstår. De menar att det är 300 anställda. Men varför står det inte det i så fall! Varför står det att tillträdde en tjänst som ”kyrkoherde för 300 personer”? I så fall måste ju Svenska kyrkan i Norrköping vara Svenska kyrkans minsta pastorat.


Bakom mitt hårklyveri ligger naturligtvis något viktigt. Det kan ibland uppfattas så, att ett pastorat eller en församling i Svenska kyrkan är lika med de anställda. Långt ifrån alltid och långt ifrån på alla platser. Just denna artikel återfinns visserligen i en publikation, där de anställda står i centrum. Jag vet det! Men det är ändå olyckligt och tyvärr en smula symptomatiskt.


4 comments:

A-K Roth said...

Eller menade de att han tillträdde, dvs, för första gången officierade i denna tjänst, INFÖR 300 personer, att det alltså var 300 närvarande i kyrkan? Ibland blir det svårt att tyda.

Anders Göranzon said...

En välvillig läsning. :-) Men jag tror tyvärr inte det. Alltför ofta ser vi inom Svenska kyrkan de anställda som någon slags kärntrupp i församlingen. Min poäng är att många fler måste beredas plats vid det bordet.

A-K Roth said...

Man ska ju hellre vara välvillig än illvillig i att tyda, sägs det. :) Men du vet nog bäst hur man betraktar kyrkoherdar som arbetsbossar som andra, från din erfarenhet. Men mina tankar gick också till journalister som ibland inte kan sina prepositioner, inför/för etc. Undrar hur många anställda det finns i SvK i Norrköping?

Anders Göranzon said...

Enligt samma artikel är det 300 anställda i pastoratet. Därför är jag tämligen säker att detta är vad journalisten avser.