Wednesday 23 October 2013

Försoningsprocessen i Sydafrika lever


Jag blev så glad när jag läste på Reformerta Världsalliansens hemsida. Det är organisationens ordförande, Jerry Pillay, som uttrycker glädje över att den svarta (Uniting Reformed Church in Southern Africa - URCSA) och den vita (Dutch Reformed Church - DRC) reformerta kyrkan i Sydafrika arbetar hårt för att nå enhet.

Världsalliansens task team för Sydafrika gjorde ett besök i månadsskiftet september/oktober och mötte då representanter för dessa båda kyrkor, samt även två andra reformerta kyrkor. Dessa fyra samfund har under snart tio år arbetat för att gå ihop.

I april 2013 skrev de två största kyrkorna under ett samförståndsavtal. Bland annat verkar de ha hittat ett sätt att förhålla sig till Belhar-bekännelsen från 1983, som var ett dokument, som skarpt kritiserade Apartheid. Jag har skrivit om detta förut. Läs här. Vad jag förstår har Jerry Pillay, som är Presbyterian, spelat en avgörande roll för denna utveckling.

Även på de två största kyrkornas hemsidor kan man hitta material från denna process. URCSA publicerar det ”Statement from the meeting of the 4 Moderamens of the Dutch Reformed Family” – de fyra kyrkornas samförståndsavtal. Det finns även på DRC’s hemsida, där man även kan läsa en överenskommelse mellan URCSA och DRC från 2011. Lovande!

Helt klart är det lång väg kvar. Men det finns ändå anledning att känna hopp. Tyvärr kan jag inte säga samma sak om vår lutherska kyrkofamilj, där samtalen om ett samgående mellan vita och svarta lutherska kyrkor i stort sett helt upphört. När Lutherska Världsförbundet år 2017 firar 500-årsminnet av Luthers teser i Wittenberg och gör det i Windhoek i Namibia, vore det väl underbart om detta hade förändrats. Idag finns det tre vita, lutherska kyrkor, som alla är delvis tysktalande. En av dem finns i Namibia. De ingår i LUCSA (Lutheran Communion in Southern Africa) tillsammans med en lång rad svarta lutherska kyrkor. Exemplevis Evangelical Lutheran Church in Southern Africa, som vi arbetar inom. Men detta är en löst sammanhållen kyrkogemenskap. Lutheranerna borde kunna åstadkomma mer och bättre.

Lite profetiskt verkar det nästan att DRC på sin hemsida, inför sin Reformationssöndag, som inträffar nu på söndag, den 27 oktober, publicerar en bild på Luther. Vad svarar lutheranerna i Södra Afrika?



No comments: