Sunday 1 September 2013

Mandela åter hemma i Houghton

Igår, lördag, kunde man läsa lite varstans på nätet, att Mandela lämnat sjukhuset. Bl a BBC rapporterade och fick senare under dagen ta tillbaka det. Sydafrikas presidentämbete hade kommit med en rättelse och sagt att det inte stämde. Även Aftonbladet rapporterade igår.

Idag kan jag läsa i Mail and Guardian att Mandela är hemma. Hans tillstånd är fortfarande kritiskt men stabilt. Presidentämbetets talesperson, Mac Maharaj, bekräftar att det stämmer. Även Aftonbladet har en notis om detta idag.

Några frågor uppstår:
1) Stämde det redan i går att Mandela var hemma?


2) Varför ville presidentämbetet i så fall förtiga sanningen?
Det verkar ju rimligt att Mandela inte har länge kvar att leva. Kan hans hemkomst vara ett tecken på att något händer? Eller är det helt enkelt så att både han och hans familj väntat på att han skulle bli tillräckligt stark, för att klara hemtransporten. För att det blir bättre för alla om han får vistas i sitt hem. Oavsett hur lång tid han har kvar. Åtminstone verkar det så enligt BBC:
The BBC's Andrew Harding in South Africa says this is not the discharge of a man who has made a significant recovery but the transfer of a patient from an intensive care ward in a hospital to a specially built intensive care unit in his own home, presumably in line with his family's wishes.
Att få vara hemma hos sina närmaste, så länge det går, och i bästa fall få dö hemma är naturligtvis att föredra. Och i Afrika är det rent av självklart.

No comments: