Sunday 23 June 2013

Midsommarbetraktelse

Dessa rader publicerades i Kalmar Läns Tidning i torsdags:

Bekymmerslöshet för alla

Midsommar. Kanske Sveriges egentliga nationaldag. Närheten till naturen. Ljuset. Bekymmerslösheten med ett stänk av vemod. Denna helg firas två kyrkliga högtider. Midsommardagen handlar om skapelsen men på söndag möter ett kärvare budskap. Precis som vemodet smyger sig in i midsommarnatten, hörs den profetiska rösten mitt i våra glada upptåg. 
Jesus utmanar oss denna helg i en av midsommardagens bibeltexter. ”Bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen” är hans uppmaning.  Se på fåglarna, som varken sår, skördar eller samlar i lador, men ändå får sin föda av Gud. Kan det vara så enkelt? Naturligtvis fungerar det inte i vardagen om alla struntar i att arbeta och ingen lagar mat. Men bekymret, oron – behövs den? Jo, för många av oss är det en kamp att få pengarna att räcka varje månad. I den situationen blir det en lyx att kunna leva bekymmerslöst. 
Då kommer profeten Jeremia, med en uppmaning till den som har makt och tillgångar: ”Handla rättvist och rättfärdigt och rädda den utplundrade ur förtryckarens våld.” Det kan syfta på medmänniskan som kämpar i fattigdom. Det kan även gälla själva skapelsen, som går att beskriva som utplundrad i en förtryckande mänsklighets våld.
Budskapet denna helg handlar om att vi hittar tillbaka till den harmoni, som Gud skapade. När vi som människor brister i rättvisa och rättfärdighet, får vi vända om till Gud. För att alla människor och hela skapelsen ska få uppleva bekymmerslöshetens gåva.







No comments: