Monday 9 April 2012

Solrosuppropet

Har precis kommit tillbaka från ett kylslaget Larmtorget i Kalmar. Solrosuppropet. Till stöd för de utförsäkrade och i kritik mot den lagstiftning som urholkar situationen för långtidssjukskrivna. Men jag gick inte dit för att delta i ett partipolitiskt möte med syfte att vi ska byta regering. Vilken uppfattning jag har i den frågan, det behåller jag för mig själv. Mötet började med sång av Kim Stranne och det var bra. Sedan hälsade Birgitta Axelsson Edström välkommen. Den första talaren var Christine Holmberg som själv är drabbad av systemet. Hon talade lite för länge men hon talade väl.
Jag är inte svag. Jag vill inte att ni ska tycka synd om mig. Men jag vill att ni ska kämpa med mig.
Det är bra när den som är utsatt själv får en arena att föra sin talan. Jag gillar det! Sedan talade min arbetskamrat, Ulrika Sohlberg Bengtsson. Hon har engagerat sig förr och det kan man läsa om i Östran. Ulrika citerade profeten Hesekiel och det var ett tufft citat. Men Ulrika sade inget om vem som skulle ta åt sig. Hon gjorde inte partipolitik av det.
Människa! Profetera mot Israels herdar, profetera och säg till dem: Så säger Herren Gud om herdarna: Ve Israels herdar, som bara vallar sig själva! Är det inte fåren som herdarna skall valla? Ni använder mjölken, gör kläder av ullen och slaktar de bästa djuren. Ni vallar inte fåren. Ni har inte hjälpt de svaga, inte botat de sjuka, inte förbundit de skadade.
Det är bra att ibland ta i. Det hör till den profetiska rösten. Men det är också bra om man många kan vara med i kampen för en bättre sjukförsäkring. Förra året var jag berörd av Cathrine Pålsson Ahlgren, kristdemokrat, som var med och sa sig ångra att hon varit med och röstat för en försämrad sjukförsäkring i riksdagen. Det kunde man läsa i Barometern. Starkt! Tyvärr gjorde även i fjol en del talare partipolitik av frågan och det hände även i år. Tomas Eneroth (S), som är med i socialförsäkringsutskottet talade till och med om hur viktigt det är med regeringsksifte. Det tycker jag inte hörde hemma på Larmtorget idag. Det sista han sa var (ungefär):
Jag ska kämpa för en bättre sjukförsäkring ända fram till valet.
När han gick ner från scenen gick jag fram till honom och sa:
Jag tänker fortsätta att kämpa för en bättre sjukförsäkring även efter valet.
I bakgrunden skanderade Black Army hejaramsor, i väntan på kvällens match mot Kalmar FF. Jag skulle tro att det blir mer folk och mer ös på den tillställningen än det var på Larmtorget. Men inte desto mindre kändes det viktigt att vara med på torget. Antalet deltagare är inte måttet för huruvida något är betydelsefullt. Själv ska jag gå på mässan i Heliga Korsets kyrka i kväll. Det är ju i alla fall Annandag Påsk!

1 comment:

elisabet said...

Larmtorget är väl en bra plats att larma på?