Tuesday 7 February 2012

En läkare för en halv miljon

Visst är det viktigt med läkare. Men är det moraliskt rätt att en läkare får en halv miljon i bonus för att jobba två år i Gävleborgs landsting. Det kan man i alla fall läsa på SVT Gävleborg. Jag hörde det på TV och googlade på läkare en halv miljon. Jag fick ytterligare en träff. En läkare som vid Linköpings tingsrätt mottagit ett arv på en halv miljon. Denne döms nu för mutbrott. Kan man läsa på en sida som heter medrek.se.
Självklart ska en läkare inte ta emot ett arv från en patient. Men frågan är: Är det moraliskt mer försvarbart att andra läkare tar emot en halv miljon från landstinget? Som ju representerar oss patienter.
Räcker det inte med lön?
Överhuvudtaget anser jag att bonus – som på latin betyder: god – är en mindre god företeelse. För det är ju nästan alltid den som redan har en ohemult hög lön, som kommer i åtnjutande av bonus.

1 comment:

elisabet said...

Så sant som det är skrivet. Hur är det nu det står: "Ty den som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har"? Kan inte vara lätt att predika över den texten...