Monday 23 January 2012

Mindre pengar till Svenska kyrkans internationella arbete

Brygubben skriver om minskningen i insamlade medel till Svenska kyrkans internationella arbete. Han ställer en relevant fråga:
Kan det helt uteslutas att schabblet med namnfrågan inte är orsaken till de förlorade miljonerna?
Igår var Växjö stifts internationella råd samlat. Då ställdes just den frågan. Och visst tror vi också att namnbytet har en viss betydelse. Men inte bara det. Vi har haft två organisationer som blivit en. Det ger inte direkt hälften så mycket pengar men det blir en minskning. Förut samlade vi in pengar till Svenska kyrkans mission under advents- och jultiden. Sedan tog fasteinsamlingen vid och fokuserade kring Lutherhjälpen. Det var i stor utsträckning olika personer ute i församlingarna som jobbade.
Nu har vi precis avslutat julinsamlingen och ska dra igång nästa insamling. Till samma ändamål. Det känns svårt att tända till igen.
Ett annat skäl till minskningen denna gång kan vara att vi samlat in med kvinnor och barn i fokus tidigare år. Nu var det männens situation, som stod i fokus. Det är inte lika behjärtansvärt, kanske.
Men säkert tappade vi en del fart under året, när vi fokuserade kring namnfrågan. Desto viktigare att nu ta ny sats och fortsätta kämpa för att den världsvida kyrkans gemenskap ska ta sig uttryck i ord och handling.

No comments: