Thursday 1 September 2011

Arbetsledare 8


Idag har vi fått utbildning av ett företag som heter Agrando. De förser Svenska kyrkan med olika dataprogram. Däribland ”insidan” och ”tid”. Nu kan vi snart säga att ”vi använder insidan” och ”vi har tid”. Det känns bra!
Skämt åsido, så verkar det vara två bra program. ”Insidan” är ett bokningsprogram. Var jag än befinner mig i pastoratet, kan jag kontrollera om en lokal eller en person är ledig eller bokad. Ett viktigt verktyg för mig som arbetsledare. Som jag hoppas också ett viktigt verktyg för andra anställda.
Det andra programmet, ”tid”, är nog ännu viktigare. Det är ett schemaläggningsprogram. Jag sitter och knåpar med schema i word och får ta fram miniräknare, för att summera timmarna. Lite bakvänt, när det finns program, som räknar åt mig.
Det bästa tror jag blir att vi får system, där jag kan känna att det finns personal på alla arbetsuppgifter. Jag vet att det är en församlingspedagog avdelad att ha hand om samlingen för barn/söndagsskola i högmässan, att vaktmästare finns på plats osv. Om jag försöker placera en kyrkomusiker på en gudstjänst och jag samtidigt gett henne eller honom semester, eller beviljat en kurs, säger systemet till. I like!
Samtidigt måste vi ju träffas och prata. Men i bästa fall blir det då så, att när vi träffas IRL (in real life) kan vi ägna tiden åt viktigare saker än almanacks- och schemafrågor.
När vi satt på utbildningen tänkte jag att vi, som alltid, är inne i olika brytningstider. Exempelvis skickas fortfarande vissa saker ut per fax, trots att alla anställda har mejl. Varför? Vi har planeringskalendrar både i pappersformat och digitalt. I sak är inget rätt eller fel. Men förekomsten av dubbla system förvirrar åtminstone mig.
Själv har jag almanackan i min mobil. Visst finns det svagheter. Jag måste be om ursäkt ett tag, när jag bläddrar fram den under ett pågående telefonsamtal. Men det går ganska bra. Om min telefon skulle komma bort finns det back-up i min dator. Eller rättare sagt i någon server.
Jag är inte någon teknik-freak. Men om det finns teknik som underlättar arbetet, är det väl en välsignelse? Eller vill någon skrota tvättmaskinen och börja tvätta för hand?
Så vad händer då om strömmen går? Förmodligen löser vi det. Då får vi väl improvisera. Det är inte hela världen!

1 comment:

Gerthie said...

Tänk om man kan ladda ner en app när man inte hittar barnets napp.