Wednesday 1 June 2011

Vardagspussel och vardagsbukett

Vi talar ibland om vardagspusslet. Framför allt handlar det om barnfamiljer. Att få allt att gå ihop.
Något har stört mig. Jag gillar inte bilden. Varför?
Nu vet jag: livet är inte ett pussel. För vad är ett pussel? Jo, där är ju bitarna utsågade på ett sådant sätt, att det bara finns en bit, som passar på en plats. När alla bitar är på plats, har man lagt färidgt pusslet.
Så är ju inte livet.
Det är därför jag inte lägger vardagspusslet.
Kan vi inte använda en annan bild. Vardagsblombuketten? Vi plockar blommor och sätter i en vas. Alla buketter ser olika ut. Ibland ryms inte blommorna i vasen. Ibland hittar man inte tillräckligt med blommor. Då kanske man får byta vas. På våren, när de första vitsipporna plockats, måste vasen anpassas därefter.
Jag lägger inte vardagspussel. Jag plockar en vardagsbukett.

3 comments:

Anton Malmquist said...

Hejsan,
Jag hittade den här.

Råg-Rut said...

Pussel är ju alltid kompletta, åtminstone från början. Men livet är aldrig det. Det blir aldrig så där optimalt tillfredsställande som ett färdiglagt pussel.

Trollmamman said...

Fördelen med pusslet och därmed nackdelen med blombuketten är att en tillvaro har en viss begränsning. Ingen av oss har mer än 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan, oavsett hur vår tillvaro ser ut. Så när vi använt den tiden går det inte bara att ta skaffa en större vas/skaffa mer tid. Jag kan se begränsningen i pusselbitar, men har nog mer fokuserat på ramen av 24/7. Vi har ett antal pusselbitar/blommor att fylla tillvaron med, olika för olika personer och med olika förutsättningar. För en del är det gott om plats i ramen/vasen, kanske till och med för gott om plats. För andra kan det vara uppenbara svårigheter att få plats med det som behövs. Krass verklighet. Och skaffa tid finns inte, bara att välja och välja bort...
Nackdelen med bilder är ju tyvärr att de är just bilder och ingen perfekt/identisk avbild av verkligheten.