Sunday 27 March 2011

Internationellt arbete på gräsrotsnivå


I Kyrkans Tidning, på Facebook och även på denna blogg har det skrivits en del om Svenska kyrkans internationella arbete. Mycket om namnfrågan. Ett beslut som fattats på Svenska kyrkans nationella nivå och som ifrågasatts. Nu ska jag skriva lite om de två andra nivåerna i Svenska kyrkan: Stiftsnivå och församlingsnivå. Vi börjar i S:ta Birgitta församling, där Victor Ramström är en stolt kyrkorådsordförande, som är med när konfirmanderna pysslar och bakar.


Vi började redan för ett par veckor sedan, när en kvinna som är född i Etiopien, berättade om en resa tillbaka dit. Vi fick se kyrkan där hon döpts och bild på en gammal kyrkfarbror, som betytt mycket. Han hade varit med i Haile Selassies regering och var nu 97 år, tror jag, men gick fortfarande i kyrkan. Det var upptakten på vår fasteaktion. Tack Gudrun!

Idag har vi haft högmässa och konfirmandsamling. Högmässan var fylld av sång och glädje. Diskantkören sjöng. Barnen var med på många andra sätt. I processionen bar de ljus. Karolina berättade om söndagens tema, Viktoria bad en del av förbönen och Hilda delade ut ljus i samband med nattvardsgången. Gudstjänstgruppsarbetet öppnar för att många kan vara med. Härligt!
Efteråt avtackade vi Curt, som blir vaktmästare i Domkyrkan framöver. Vi gjorde också reklam för Världens fest nästa söndag. Många tog de särskilda brödpåsarna, som fanns utlagda på borden. Nu ska här bakas. Soppalistan blev nästan fylld.
Efteråt samlades konfirmanderna gör att göra påskpynt och baka muffins. Eftersom jag var kvar på kyrkostiftelsens årsmöte, som också äge rum denna dag. (Liksom kallelsens liturgi för vuxenkatekumenerna) var det bra att Ida tog hand om konfirmandernas bak och påskverkstad.


Tina målade äggkoppar. Julia och Emelie dekorerade muffins. Stor koncentration i ena fallet och lika stor glädje i det andra. Flera konfirmander kommer även nästa söndag och är med vid de olika försäljningsborden. Dessutom kommer konfirmanderna att vara med och skramla med bössa vid Berga Centrum inför Palmsöndagen. Det håller Sven-Roland i. En veteran i sammanhanget. Snart 80 men vad gör väl det, när vi arbetar för att utrota hungern.
Svenska kyrkans internationella arbete lever!

Igår var hustrun och jag på Manifestationsdag i Växjö. Det var ombud för Svenska kyrkans internationella arbete samt ombud för Svenska kyrkan i utlandet som samlades. Ett drygt 100-tal fick fira mässa med biskop Jan-Olof Johansson och sedan bli inspirerade ute på Kronobergs folkhögskola. Sista delen var årsmöte för respektive organisation. Då valdes hustrun till ny ordförande för Internationella rådet i Växjö Stift. Bra val!

No comments: