Saturday 24 July 2010

Regn, städning och resor

Semester innebär att man kan göra en del annat. Regn är inte det man förknippar med den perfekta semestern men efter halvannan vecka sol och högsommarvärme är det välkommet. Inte bara i trädgården. Inte var det så roligt för knallarna på Kalmar marknad, det kan jag förstå. Men här i huset innebar regnet att vi kunnat ägna tid åt att städa i källaren. I höst blir hustrun och jag själva i huset eftersom de sista ätteläggarna planerar att flytta. Just nu är det därför mer pryttlar än vanligt. Men igår tog vi ett nappatag med matkällaren/förrådet. Mycket tillfredsställande. Tack svägerskan, som tog med sig alla konserveringsburkarna inklusive den stora grytan. På fyra år har vi inte använt den. Annat ska till stadsmissionen. En del till tippen vid tegelviken. Sedan ska förhoppningsvis ungdomarna ta med sig ett och annat. Prylar lär det bli kvar ändå. Men kanske något färre. Och lite lättare att hitta det man söker.
Jag är sannerligen på intet sätt fri ifrån materialism. Men jag vill gärna ifrågasätta ägandet som princip. Två citat återkommer jag ofta till. Den första tror jag är en dansk s k gruk:
Om du äger mer än åtta ting så äger tingen dig.
Det andra citatet vet jag inte vem som står bakom. Kanske min svärfader:
Köp inte det du behöver. Köp bara det du inte kan undvara.
Nåja, jag köper ändå ganska ofta sådant som är onödigt och jag kommer definitivt att ha fler än åtta ting kvar efter städandet. Men riktningen är klar! Därför hör även resandet till semestern. Genom att i sin väska packa ner ett begränsat antal tillhörigheter skapar man en illusion. Åtminstone känns det så för mig. Jag gillar att resa lätt. Med inte alltför stor packning. Då känner jag mig friare. Dessutom får jag (och hustru, förstås) möjlighet att träffa vänner, som vi inte sett på ett tag. (Och naturligtvis njuta av deras hem, gästfrihet, prylar mm. Men det är en annan historia.

1 comment:

elisabet said...

Grattis till "Feng Shui-dagen"! Det kliar i mina fingrar åxå (d e 2 år sen sist), men jag väntar till vintern.