Sunday 4 July 2010

Kysst - på munnen!

Det är inte varje söndag, som jag hamnar mitt emellan två damer på kyrkkaffet, som visar sig vara inställda på pusskalas. Den ena höll en mössa framför våra ansikten och så fick jag en stor, blöt puss nästan mitt på munnen. Den andra tog resolut min hand och satte den i sin midja, farligt nära bysten.

Allt detta besågs av kyrkkaffegästerna och jag tvingades be dem låta bli att avslöja det hela för hustrun.

- Men då måste Du torka bort läppstiftet från kinden, blev svaret från en av församlingsborna.


Hur kunde detta ske? Jo, vi hade besök av 'Ryska sången' i högmässan. En fem personer stark kör med enorma röstresurser. I högmässam sjöng de fyra sånger, som verkade hämtade ur den ryskortodoxa liturgin. Mycket allvarsamma men samtidigt vackert och mättat av spiritualitet.

Men på kyrkkaffet dök de in i folkdräkter och det andliga byttes mot det burleska. Jag drogs fram till en rad stolar och där utspelade sig det ovan nämnda. Under ivrigt sjungande. Förmodligen handlade sången om två damer som slåss om en karl (och jag fick rollen som karln). Men kul var det!

I högmässan var det dessutom dop och ganska välfyllt blev det en vanlig sommarsöndag. Det är något speciellt att få arbeta så här års. Mycket jobb men också mycket trevnad. Fredagens begravning, övergick i lördagens två dop och en vigsel. Söndag högmässa med dop, ytterligare en dopgudstjänst, fotbollsspel på Fredrikskans, där vi var tre präster, som såg till att domkyrkans konfirmander fick stryk av präst- och ledarlaget. Sedan en kvällsmässa i domkyrkan och imorgon blir det först begravning och på kvällen håller jag ett föredrag i sommarteologiserien: 'Samkönade vigslar - problem eller möjlighet.' Jag undrar vad mina ryska flickvänner från Kaliningrad skulle säga om det?

1 comment:

elisabet said...

Vem vet - kanske de ryska kvinnorna välkomnar förnyelse?

Arbeta inte för hårt nu, precis innan semestern! Välkommen hit!