Monday 21 June 2010

Vi flytt int'

På 60- och 70-talen sa man så i de norra delarna av vårt land. Förkortningen AMS utlästes: "Alla Måste Söderut". Det bars knappar med orden: "Vi flytt int'." När jag slutade Fjellstedtska skolan 1979 fanns denna devis på min studentskylt. Det var ett kännetecken för oss som tillhörde Norrlands gille.

Detta år skulle barnen flytta ut. Kristina och jag skulle, efter 26 års äktenskap, varav 24 med barn, nu i femtioårsåldern, få rå oss själva. Men nu har processen gått i baklås. Barnen hopar sig i föräldrahemmet. Vi flytt int'.

Näst äldsta dottern har återvänt från studieorten, om än temporärt. För att sommarjobba. Mitt arbetsrum är ockuperat! Yngsta sonen anlände ikväll, från den enrummare vi hyrt på Södra vägen. Sy- och datarummet ockuperat. Denna vecka ska vi tömma lägenheten inklusive vindsförråd. Bastun och pannrummet ockuperat. Vi flytt int'.

Äldste sonen bor redan i huset. Yngsta dottern torde mellanlanda framåt augusti. Åtminstone med möbler och nya lådor. Garaget är m a o på väg att ockuperas. Vi flytt int'.

Visst gör det ont när knoppar brista, varför skulle flyttandet annars tveka.
Som man sår får man skörda. Ja, jag vet. Det är inte synd om oss.

Kanske blir det inte så dumt att tillbringa semestern i sommarstugan. Vi flytt ....

2 comments:

Trollmamman said...

Vi känner igen fenomenet. Fast de har iallafall inte med sig så mycket lådor här, bara resväskor med prylar för hela sommaren. Som tur är så har den yngste flytt sitt rum för några veckor, för konfirmandläger i Småland.
Vi har ju ingen sommarstuga att dra iväg till, så här kommer att bli storfamilj hela sommaren. Arbetsläger eller "slav-läger" är andra begrepp som nämnts....
Fast det är ju gott att de gärna vill vara hemma och hemomkring.
Någon kallade de nu unga vuxna för "gummi-bands-generationen", dvs de som flyttar ut men återkommer hem lite då och då.

Gerthie said...

Var glad! Det är ju tecken på att de trivs. Jag har bekanta, som tycker att barnen hälsar på för sällan och är sorgsna för det.

Sen blir det så klart liv i luckan i storfamiljen men eftersom de små liven klarar att bo själva så kan ni kanske dela upp göromålen så att alla får lite ledigt och blir uppassade?
Sen när alla rotat sig på andra ställen så kan åka runt och våldgästa. Fem barn. Någon bör bosätta sig i Kalmar så att ni kan få söndagsmiddag alla helger, som du tjänstgör. De andra fyra får dela upp resten av årets helger.