Sunday 7 February 2010

Dopdag och födelsedag

Idag firar jag min dopdag och födelsedag - samtidigt! Nu undrar säkert vän av ordning: Blev jag nöd-döpt? Nej, inte alls. Jag döptes Kyndelsmässodagen 1961 i Mariakyrkan i Sigtuna. Min doppräst var Per-David Eby. Jag var drygt två månader. Hur kan jag då fira födelsedag idag? Jo, kyndelsmässodagen 1975 invigdes Birgittakyrkan i Kalmar, där jag är präst. Vi sjöng på kyrkkaffet: 'Ja, må vi leva!' eftersom kyrkan - det är vi! Kyndelsmässodagen eller Jungru Marie kyrkogångsdag. En bra dag att gå i kyrkan på. Det hade fler insett och vi var en bra bit över 120 i kyrkan och 95 på kyrkkaffet. I processionen in bar 4-5 flickor ett litet ljus, som de sedan tände det stora Kristus-ljuset med. Tanken var att Maria bar fram Jesus i templet och nu bär vi fram Kristus i våra liv. Men flickorna hade lite svårt att tända det stora ljuset, trots framställd stol. Församlingspedagogen fick hjälpa till men nådde inte heller upp. Så kom en person ur församlingen och till sist lyste det stora ljuset. Vår uppgift som kristna är att vara världens ljus, säger Jesus. Oftast går det bättre om vi hjälps åt.

Peter, vår kyrkoherde, predikade om erfarenhet och längtan. Det var ett bra grepp. Han asvlutade med att citera Martin Luther: 'Gud är den vi väntar oss allt gott från'. Läser man i Luthers stora katekes får man veta mer:

'En Gud kallas det, som man väntar sig allt gott av och som man i all nöd tager sin tillflykt till. Att hava en Gud är alltså ingenting annat än att av hjärtat förtrösta och tro på honom, såsom jag ofta har sagt, att allenast hjärtats förtröstan och tro gör både Gud och avgud.
Är tron och förtröstan rättskaffens, så är och din Gud den rätte. Är åter din förtröstan falsk och orätt, så är det icke därvid fråga om den rätte Guden. Ty det tvenne höra samman: tro och Gud. Det, varvid du fäster ditt hjärta och varpå du förlitar dig, är, säger jag, i verkligheten din Gud.'


Min Gud är den treneige Guden. I Jesus möter jag Guds ansikte. Jag döptes i Maria-kyrkan. Det är jag glad för. Maria fick bära Jesus fysiskt i sin kropp. Kyrkan är som Maria. Vi ska bära Jesus och han får födas i oss och genom oss.

Därför kan jag fira födelsedag och dopdag samtidigt. Grattis på mig!

1 comment:

Matilda said...

Grattis min bästaste pappa!