Wednesday 22 April 2009

Val i Sydafrika 1

För fjärde gången går Sydafrikas folk till valurnorna i ett demokratiskt val. Ett mycket spännande val, även om utgången på ett sätt är helt klar. ANC kommer att få egen majoritet. Frågan är framför allt hur stor den blir. Kanske blir den inte kvalificerad (2/3) vilket vore bra. Inget parti ska kunna ändra grundlagen ensam. Det är inte en demokratisk styrka.
Det nya alternativet, Congress of the People (COPE), kan nog inte bli andra största parti - det blir nog fortfarande Democratic Alliance (DA), som tyvärr upplevs som ett parti för vita, även om de har många andra sympatisörer.
Att Zuma blir näste president verkar också ställt bortom allt tvivel. Sådana är demokratins spelregler. Men det är inte helt lyckat att en blivande president har en rättegång hängande över sig. (Men andra världsledare har ju varit ifrågasatta både när det gäller korruption och privatmoral. T ex Reagan, som föll, och Clinton, som klarade sig.)
Mandela har blivit indragen i kampanjen. Det har inte heller känts helt OK. Läs mer på http://hansengdahl.blogspot.com/2009/04/nelson-mandelas-sell-by-date-18-july.html
för en initierad kommentar. Det hade varit skönt att få slippa se Mandela ta ställning, om det nu var det han gjorde.
Sammantaget är det lite frågetecken och orosmoln kring valet. En fråga att besvara efteråt blir: Gick valet rätt till? (redan nu har COPE anklagat SABC - d v s Sydafrikas TV - för att vara partiska. Vilken statstelevision är inte det?) Men vi hoppas att valet ändå kommer att ske utan valfusk.
Sedan blir det en fråga för den nya presidenten och hans regering att visa om de kan 'leverera', som det heter.
Fortsättning följer!

No comments: