Monday 20 April 2009

Deklarera på internet

Ville bara berätta att jag har gjort det. Säkert har många andra gjort det i flera år. Men jag har inte riktigt litat på att det gills. Att bara skriva in några siffror och sedan har man gjort rätt för sig. Gentemot skatteverket.
Varför denna svårighet? Jag är ju hyfsat datoriserad i övrigt? Kanske beror det på att detta med att vara 'skattebetalare' är en så stor del av vår identitet, som medborgare. Låt mig göra en tillbakablick i mitt liv:
När jag prästvigdes, 1987, blev jag först pastoratsadjunkt i Bastuträsk. Efter ett år ungefär, kunde jag söka tjänst som komminister. Jag blev då även pastor i Bastuträsks kyrkobokföringsdistrikt. (Förkortas kbfd). Därmed var jag ansvarig för att samtliga boende i området var folkbokförda på rätt plats och de uppgifter jag hade ansvar för låg till grund för alla möjliga system. Ett av dessa var skattesystemet. 1991 skulle Svenska kyrkan bli av med folkbokföringen. Det diskuterades att försäkringskassan skulle sköta registret. Men då skulle ju hela befolkningen definieras som bidragstagare eller potentiellt sjukskrivna eller föräldralediga. Alltså blev det den statliga myndighet, som alla förr eller senare kommer i kontakt med. Skatteverket. Därmed fick vi vår viktigaste identitet: Skattebetalare!
Missförstå mig inte! Jag är för att betala skatt! Det är bra att vi delar på många gemensamma anvarsområden. Sällan gnäller jag över för höga skatter. Kanske kan jag bli upprörd över att de som ansvarar för att använda skatterna skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Men själv tycker jag att det jag får över oftast räcker.
Men, det känns lite fel att ens grundidentitet blir skattebetalare. Dessutom verkar det som om jag tagit denna identitet på lite väl stort allvar, när jag knappt vågat deklarare elektroniskt! Men nu har jag gjort det. Det gick snabbt och lätt och jag kommer för första gången i mitt liv inte cykla förbi skatteverkets brevlåda med mitt lilla kuvert.
Avslutningsvis: Vilket statligt verk skulle annars kunna haft hand om befolkningsregistret? Riksantikvarieämbetet? Nja, det är väl inte så bra! Skolverket? Tja, varför inte! Eller domstolsverket. Alla är vi ju lika inför lagen, eller?
Svenska kyrkan skötte i alla fall uppgiften i ett antal sekler. Vad jag vet gjorde vi det med den äran. Fråga alla släktforskare!

2 comments:

Gerthie said...

Tja, man har ju hört talas om pastorn, som hade skrivit fel i kyrkboken:
Detta barn har tillkommit genom mitt slarv!
- men det var förstås inte i Bastuträsk

Matilda said...

Pappa, kan du hjälpa mig då? Så jag får det gjort...