Monday 30 March 2009

Guldkalven

Min svärfar brukar ofta citera vers 2 ur 'Arbetets söner' med text av Henrik Menander och musik av Nils P. Möller. Här kommer båda verserna och några kommentarer:

Arbetets söner sluten er alla till våra bröder i syd och i nord!
Hören I ej hur mäktigt de skalla ut över världen befrielsens ord?
Ur den förnedrande träldomens grift, upp till en hedrande ädel bedrift!
Oket med påskriften: "Bed och försaka!" länge oss nertryckt i mörker och nöd;
Människovärdet vi fodra tillbaka. Kämpa för rättvisa frihet och bröd!
Människovärdet vi fodra tillbaka. Kämpa för rättvisa frihet och bröd!

Icke naturen hårdhänt har dragit gränser som skilja fattig och rik.
Hjärtlöst har makten under sig slagit alla dess håvor rovdjuret lik.
Mot den förödande guldkalven stod kampen med glödande känslor och mod.
Käckt mot förtrycket ett värn vi oss dana fältropet genom nationerna går:
Sluten er under vår enighetsfana, fällen ej modet och segern är vår!
Sluten er under vår enighetsfana, fällen ej modet och segern är vår!

Först och främst ett genus-perspektiv. När sången skrevs var fokus helt inställt på män! (Är det kanske därför min gode svärfar sällan citerar denna vers? Jag ska fråga honom vid tillfälle. Men jag skulle nästan kunna tro det, för han är en synnerligen inklusiv 84-åring.) Jag tog dock med vers 1 här, för att den har en internationell inklusivitet - låt vara ur ett återigen maskulint perspektiv. Dessutom finns en religionskritik i en av raderna, som kan vara viktig att ta till sig, under fastan - eftertankens tid. Men jag ser inte att bön och försakelse måste vara enbart negativt. Det beror ju på så många saker: För vems skull försakar vi? Vad är det vi försakar? Gör vi det av fri vilja eller har någon annan tvingat oss? När det i dessa dagar talas om att arbetstagarna måste hålla nere på sina lönekrav, för att få behålla arbetet (trots att det fortfarande finns pengar till bonusar och höga pensionsavtal) kan man behöva tänka efter lite. Men när jag nu ändå är inne på höga löner måste jag göra en koppling till alla idrottsstjärnor och megaartister: Är de värda dessa miljoner? Varför accepterar vi att våra idrottsstjärnor, som ju faktiskt bara får betalt för att leka och pyssla med sina hobbies, får så extremt mycket pengar? (Jo, de kan ju bara hålla på tills de fyller 40, sedan ska de ju ha något att leva på?) Jag säger bara en sak: Tjena!

Vers 2 i arbetets söner är skön. Den plockar upp bilder från bibeln. Man kan läsa mer om 'guldkalven' i 2 Mos 32. Det är en ganska upprörande läsning. Men i detta sammanhang ger det tankar om hur det går, när man börjar tillbedja sina ägodelar.

Låt oss slå fast det som vers 2 börjar med: Naturen har inte dragit gränser mellan fattig och rik. Det gör vi så bra själva. Kan vi motverka orättivisorna? Klart att vi kan! Så låt oss göra det, då!

No comments: