Sunday 15 February 2009

Har biskoparna fegat ur?

9 av Svenska kyrkans biskopar vill att Svenska kyrkan frånsäger sig vigselrätten. Har de fegat ur? D v s är problemet egentligen att de tar parti för de präster, som inte vill viga samkönade? På olika bloggar, i facebook och i det offentliga samtalet hör jag denna åsikt: de har fegat ur! Men kanske är det så att de tänker på kyrkan enhet. Visst, det innebär att ta hänsyn till minoriteten, även om man inte håller med minoriteten. Är det att fega ur?

Ibland upplever jag att vi har ett problem med begreppen enhet, enhetlighet och likriktining. Det gamla enhetssamhället betydde ett kungarike, en kung, en religion. Och ytterst: en enda åsikt! Men så är det ju inte i kyrkan? Och inte i samhället heller.

De som inte kan tänka sig samkönade äktenskap måste ju få tycka som de tycker. Frågan är: Kan de fortfarande vara bra präster? Jag tror det! Jag tror också att det finns tillräckligt många, som viger samkönade, för att några ska kunna få låta bli. Även om andra tycker att de har fel!

Det är inte så enkelt! Man kan också säga att det handlar om diskriminering. Och det ska inte accepteras. Men vi bestämmer faktiskt lite själva hur vi vill beskriva verkligheten. Om vi tänker att det handlar om att olika människor har olika uppfattningar. Och att det går att respektera. Kan inte den beskrivningen av verkligheten också fungera?

2 comments:

Trollmamman said...

För visst måste vi ha rätt att ha olika åsikter? Det är väl delvis det den fria viljan handlar om. Självklart innebär det inte att man har rätt att diskriminera andra, absolut inte, men om var och en inte får ha vilken åsikt den vill är det ju också en form av diskriminering. För vi vill väl inte ha ett samvete där överheten bestämmer helt vad vi ska tycka, tänka, känna. Om enhetlighet innebär att vi ska vara varandras kopior då är det inte långt till diktatursamhället. Är det inte vad vi ändå strävat efter - allas rätt att ha en egen åsikt?
http://trollmamman.wordpress.com/

Matilda said...

Hej pappa!
Om du vill ha fler läsare klicka då på den här länken och följ instruktionerna. Kostar ingenting!

http://www.viraltrafik.se/?Lerato

Fixade mitt konto så nu kan jag kommentera igen!
Puss