Wednesday 21 January 2009

Försoning

Barck Obama förklarar 20 januari som en nationell dag av förnyelse och försoning. Spännande! I motiveringen skriver han: ( på vita husets hemsida: http://www.whitehouse.gov/ )

We are in the midst of a season of trial. Our Nation is being tested, and our people know great uncertainty. Yet the story of America is one of renewal in the face of adversity, reconciliation in a time of discord, and we know that there is a purpose for everything under heaven.

Fritt översatt:

Vi är mitt i en tid av prövning. Vår nation sätts på prov och vårt folk känner stor osäkerhet. Ändå är Amerikas historia präglad av förnyelse i motgång, försoning i tider av oenighet och vi vet att det finns en mening med allt under himmelen.

Det är inte självklart att allt är menignsfullt, som sker. Det är dock stort att söka efter att det som sker kan ges en mening, så att det inte fortsätter att vara meningslöst.

Om Amerikas historia är så stolt, som den beskrivs, kan ju också ifrågasättas.

Däremot tror jag helt och fullt på försoning. Utan försoning finns ingen framtid, ingen förnyelse och inget hopp. Varken för Amerika, Sverige eller världen i stort.

No comments: